Waar groeien de groenten van HAK?

Het grootste deel (minimaal 80%) van alle groenten en peulvruchten telen we binnen een straal van 125 kilometer van onze fabriek in Giessen. Op onderstaande kaart van Nederland zijn de teeltgebieden te zien. Naast een lage ecologische footprint is er zo optimale controle op de kwaliteit van de teelt. Het telen gebeurt deels rechtstreeks (via onze eigen telers) en deels via gespecialiseerde teeltbedrijven waarmee we goede afspraken hebben. Onze field men lopen op het land om zo onze kwaliteitseisen te borgen. Daar waar teelt in Nederland niet lukt, willen we het naar Europa halen.

Voor populaire exotische bonensoorten zoals kidneybonen, kikkererwten en zwarte bonen is teelt dichtbij huis lastiger. In het algemeen gedijen ze niet goed in het Nederlandse zeeklimaat, en daarom komen ze voor het merendeel uit Noord-Amerika en Canada. Maar uiteindelijk halen we bij voorkeur alle bonen en peulvruchten van eigen bodem. Zo telen we al sinds bijna 70 jaar bruine bonen en kapucijners in Zeeland. Daarnaast zijn we samen met telers lokale proefteelt van kikkererwten gestart (die vooral gedijen in een droog en warm klimaat). De komende jaren staan ook proeven met zwarte bonen, witte bonen en spliterwten op de planning. En Hollandse kidneybonen? Die lukken al best goed!

Meer Pottenkijkers

Hoe gezond zijn groenten uit pot?

Bekijk in dit filmpje hoe "Productontwikkelaar bij HAK" Ilse uitlegt hoe gezond groenten uit pot eigenlijk zijn.
Image 2018 08 09 1

Pottenkijkersdag, ontdek hoe het écht zit!

Regelmatig organiseren we bij HAK Pottenkijkersdagen. Mensen mogen op deze dag komen kijken hoe het er bij HAK aan toe gaat. Hiermee wil HAK transparant zijn naar haar consumenten. Benieuwd hoe zo'n dag eruit ziet? Lees dan snel verder!
MIR Cover schuin

Maatschappelijk Impact Rapport

In het Maatschappelijk Impact Rapport over 2021 word je meegenomen in de Groene Keuken van HAK: geboekte resultaten, initiatieven en concrete acties. HAK pleit voor grote veranderingen in de voedselketen en wil samen met de telers, producenten, retailers en consumenten toewerken naar het nieuwe ‘Groene Normaal’.