Waarom teelt HAK (nog) niet biologisch?

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om meer groenten en peulvruchten te eten die dichtbij en op een duurzame wijze geteeld worden. In 2021 voldoen daarom alle groenten en peulvruchten van HAK die binnen een straal van 125 kilometer van Giessen in Noord-Brabant geteeld worden, waar onze groenten worden verwerkt, aan het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof. Dit is minimaal 85% van al onze groenten en peulvruchten.

On the way to PlanetProof is op dit moment dé manier om grootschalige teelt te verduurzamen omdat het een optimale systeem is als het gaat over de combinatie tussen verduurzaming, grootschalige lokale teelt en opbrengstzekerheid. Deze drie aspecten zijn noodzakelijk voor de grote hoeveelheden groenten en peulvruchten die we bij HAK nodig hebben en dus om grote stappen te maken bij het verduurzamen van de teelt. Daarnaast het is wat ons betreft dé manier om naar biologisch te groeien en we blijven in dat kader de lat ook steeds hoger leggen. We willen namelijk in 2027 volledig overgestapt zijn op biologische teelt voor al deze lokale groenten en peulvruchten. De eerste biologische groenten, rode bieten, worden dit najaar al geoogst en komen daarna in de schappen. Het is dus een continue proces dat we stap voor stap verkennen samen met onze telers, want het kan altijd nóg groener!

Wil je meer weten over On the way to PlanetProof? Klik dan hier.

Wil je meer weten over onze biologische ambities? Klik dan hier voor het persbericht.

HAK Spinazie 1 van 6

Meer Pottenkijkers

Hoe zit het met suikers

Hoe zit het nu met suiker?

Groenten bevatten van nature suiker. De meeste groenten van HAK bevatten verder geen toegevoegd suiker. Manager Productontwikkeling Ilse van der Voort legt uit hoe je kan zien hoeveel suiker een potje HAK groenten van nature bevat en hoe je ziet of er eventueel suiker is toegevoegd.
Pea 1205673 960 720

Waarom zijn HAK groenten soms zachter dan vers?

Door het koken van groenten worden de producten gaar en zachter zoals ook gebeurt bij het traditionele kookproces thuis. Doordat dit wecken op zeer hoge tempartuur gebeurt, zijn sommige groenten wat zachter en anders van kleur dan wanneer je thuis groenten kookt, bijvoorbeeld doperwtjes en sperzieboontjes.
HAK Spinazie 1 van 6

Waarom teelt HAK (nog) niet biologisch?

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om meer groenten en peulvruchten te eten die dichtbij en op een duurzame wijze geteeld worden.