• Feature image helpendebordcropped

Ontworpen aan de hand van wetenschap, om kinderen te helpen meer groente te eten.

Bestellen

De manier waarop we ons eten serveren doet veel met onze zintuigen: voor we een hap genomen hebben, hebben we al ‘geproefd’ met onze ogen. In diverse wetenschappelijke onderzoeken zijn verschillende factoren bestudeerd die ons beïnvloeden in de beleving van onze maaltijd en hoeveel we eten. Aan de hand van deze bevindingen is dit bord ontworpen. Dit ‘intelligente’ bord kan kinderen (in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar) helpen onbewust meer groenten te eten, en daarmee de basis leggen voor een gezond eetpatroon.

Bord food

Een initiatief
van HAK

Dit bord is een initiatief van HAK, ontstaan vanuit onze missie: ‘Iedereen helpen om meer groenten en peulvruchten te eten’. We werken vanuit deze missie door te inspireren met onze producten, maar we zoeken ook naar andere manieren om iedereen een handje te helpen in het maken van gezondere, plantaardige keuzes. Omdat het goed is voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet.

Kid greens

Meer
groente eten

We weten allemaal dat groente gezond voor ons is. Maar toch eten we er in Nederland structureel te weinig van. En dit begint al jong: slechts een handjevol kinderen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Terwijl de leeftijd van 4 t/m 8 jaar cruciaal is: dan leg je de basis voor je eetpatroon.

Het helpende bord

In het ontwerp van het bord zijn vijf wetenschappelijke uitgangspunten toegepast die helpen om kinderen onbewust meer groenten te laten eten. Dit zijn ze:

Spiegelen

Het brein van een kind spiegelt zich continu aan zijn of haar ouders. Ze doen niet wat jij zegt, ze doen wat jij doet. Het bord is daarom niet vrolijk en van plastic, maar van keramiek en rond, net als dat van papa of mama. Dit zorgt ervoor dat een kind het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker volgt.

Bord spiegelen Bord mobile

Tip

Serveer niet alleen groente bij de avondmaaltijd, maar ook op andere momenten van de dag. Bijvoorbeeld tomaatjes bij de lunch of komkommertjes tussendoor. Zo komt je kind makkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Meer = meer

Als er meer van iets op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van. Een verdieping in het bord zorgt ervoor dat je meer groenten kan serveren, zonder dat het meer lijkt. Serveer dus altijd de groenten op deze plek.

Bord meer Bord meer mobile

Delboeuf illusie

Het bord is groter dan een gewoon kinderbord, hierdoor lijkt de portie groente kleiner. Voor de hersenen lijkt de maaltijd zo veel beter behapbaar. Door ook een verhoogde en gekleurde rand weg te laten wordt dit effect, dat de Delboeuf-illusie heet, versterkt. Het formaat helpt de kieskeurige eters ook om verschillende maaltijdonderdelen gescheiden te houden.

Bord illusie Ilussie mobile

De weg van de
minste weerstand

Eten dat dichter bij je ligt, belandt ook makkelijker in je buik. Plaats daarom het bord altijd met de groenten naar je kind toe.

Bord weerstand Weerstand mobile

Smakelijker
door kleur

Het klinkt misschien gek, maar een witte ondergrond zorgt ervoor dat onze hersenen de groenten aantrekkelijker vinden, waardoor we ze smaakvoller kunnen ervaren. De plek waar de groenten liggen is de witste plek op het bord. Dit helpt om de groenten nóg aantrekkelijker te maken ten opzichte van de rest van de maaltijd.

Bord licht Licht mobile

Wist je dat?

Het advies voor de dagelijkse hoeveelheid groente voor kinderen van 4 t/m 8 jaar is 100 tot 150 gram per dag.