Empanadas met chorizo en bonen erbij van Pei-Yee

Ingrediënten

  • HAK kikkererwten (200g)
  • HAK kidney bonen (200g)
  • 150g boter, gesmolten en licht afgekoeld
  • 300g bloem
  • ½ tl zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3-5 el water
  • Om af te werken: 1 ei met 1 el water losgeklopt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden of geperst
  • 100g chorizo, in kleine stukjes
  • ¼ tl gemalen komijn
  • Zout en peper
  • Boter of olie om te bakken

Bereiding

  • HET DEEG
  • Meng de bloem met het zout, voeg het losgeklopte ei en de gesmolten boter toe. Roer door elkaar en roer beetje bij beetje het water er door. Kneed tot een glad deeg en dek het deeg af met plasticfolie om te rusten.
  • Ik gebruikte ongeveer 3½ el water, maar dat kan per bloem verschillen. Het deeg is makkelijk te kneden en hoort niet stroef aan te voelen.
  • DE VULLING
  • Ik gebruik de kikkerewten en kidney, omdat ik graag verschillende smaken en texturen in de empanadas wilde verwerken(je kan ook maïs en bruinebonen toevoegen).
  • Fruit de ui in een beetje boter of olie, totdat deze zacht en glazig is geworden. Voeg daarna de knoflook, stukjes chorizo en de gemalen komijn toe. Laat dit zo’n 7 minuten zachtjes meebakken.
  • Doe de uitgelekte bonen erbij en warm zachtjes door. Proef de vulling en breng eventueel op smaak met peper en zout. Omdat de chorizo veel smaak afgeeft is het wellicht niet nodig om nog na te kruiden.
  • Laat de vulling geheel afkoelen. Mocht er veel olie uit de chorizo zijn gelopen, dan kun je deze met een beetje keukenpapier uit de pan verwijderen.
  • Empanadas maken
  • Verwarm de oven alvast voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif je aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm dik. Gebruik een kookring of een kommetje om het deeg uit te snijden. Mijn kookring was vrij klein, maar een ring van 11 tot 12 cm is ideaal.
  • Met mijn kleine kookring van 9 cm heb ik 18 empanadas kunnen maken. Grotere formaten zijn makkelijker om te vullen en om dicht te maken.
  • Neem een deegrondje en lepel hier wat van de vulling in. Maak hem niet te vol, anders krijg je hem moeilijk dicht en kan de empanada tijdens het bakken splijten.
  • Maak de rand van het deeg een beetje vochtig en druk de randen voorzichtig tegen elkaar. De rand kun je nu eventueel versieren door hem licht aan te drukken met een vork.
  • Leg de empanada op de bakplaat en ga door totdat de vulling of het deeg op is.
  • Klop het ei met een eetlepel water en bestrijk de empanadas. Bak ze in het midden van de oven voor 20-25 minuten of totdat ze goudbruin gebakken zijn.
  • Eet ze warm of op kamertemperatuur als snack met eventueel wat chilisaus.

Voor een snelle doordeweekse maaltijd zou je ook bladerdeeg kunnen gebruiken om bladerdeegpasteitjes met chorizo en bonen erbij te maken.

Dit recept is gemaakt door Pei-Yee van Nombelina

Alle recepten (157)

Recepten

Meer dan 100 heerlijke recepten bereid met HAK producten.

Zoek